сряда, 2 декември 2015 г.

Из обиколката на Весела по книжарниците в София, през лятото на 2014г.



Това е извадка от списъка с книжарниците, които Весела Ангелова обиколи през лятото на 06-07.2014г. По точно, какво са и отговорили продавачите, които са били там, когато тя им е предложила да остави на консигнация нашите скромни книжлета... Нарочно не публикувам имената на книжарниците, за да не създавам излишни настроения... Написаното само говори за обстановката, а сега е още по... В момента повечето от тези книжарници затварят. Защо ли? Направете си извода сами... 
 


"Аз те видях, че слизаш със стоката от автобуса."
Работят само собственичката и майка й, като се редуват. Пазарува от новата борса в Дружба. Има желание да предлага и книгите, но предпочита да изчака за средата на септември да се върнат децата в София, т.к. не е сигурна дали ще изкара сметките си дотогава.
Спечелен проект по програма Човешки ресурси за детски магазин за 19 000 лв.
Не искат да продават с "лепена цена", цената трябва да е отпечатана на корицата
Не. Няма го работодателя.
В частния сектор от 93 г. Работят само с жена си. Един път е пробвал със съдружник, но по-добре сам. Работил е и с началник, но за кратко, предпочита сам да си е началник.
Никога не сме продавали подобни неща.
Така ни е забранено да вземаме книги, шефовете работят с издателска къща.
Много добре сте го направили със стикери. Щом е така направено, ще мога да го продавам. Нека само аз да ги предлагам на Славейков, за да не се размива. Щом искат гатанки, ще ги предлагам. Вижте имам гатанки, но те са цели стихотворения - много са дълги - авторката също сама ми ги носи. Имаше преди време един човек, който ми носеше едни приказки, може и много хубави да са били, но бяха черно-бели и не се търсеха. Аз го посъветвах да ги направи отново, но цветни. Вярно, че е по-скъпо, но как да се продават. Ето като се вижда, че си вложил пари и си го направил цветно и хубаво, ще се продава.
 
Само англоезична литература.
Ще ги предлагам. Харесвам такива нови идейни неща. Работя само аз, така че когато и да минете ще бъда на работа аз.
 
Втория път като ходих беше заключено.
"Минете през седмицата, че сега преминавам през някакв огън и не съм в състояние нито да разгледам нито да оценя това, което искате да ми покажете." След 1 седмица като минах ги разгледа, но не ги взе. Каза, че има твърде голяма вероятност да затвори и да спре да се занимава с книги, въпреки че прави това повече от 10 години. Не иска да ги вземе и след 1,5 и два да ми звъни да отида да си ги взема. Има ли клиенти за такива книги, защото аз не знам дали ще имам клиенти за такива книги, а напоследък нямам май клиенти за никакви книги. 
Не, ориентирали сме се към канцеларски материали за фирмите. Имаме и детски книги, сложихме ги ей-там, но не вървят. Сигурно ще ги спрем.
Продавачката ми каза, че нямат интерес, докато в магазина звучеше силна музика и почти трябваше да я надвикваме, за да се чуем.
Ау, и искате 6 лв. от клиента за това? Даита ми е много познато. Бяхте оставяли преди време на другия ни обект (на централна гара) вие или ваш представител тези книги да ги разгледам.
Това няма да върви при мен.
Книжарницата е нова на 2 месеца. Покрай нея доста се поохарчих и сега ми е малко трудно. Сега няма никакви хора, но да се надяваме, че септември с учениците ще е по-оживено. Взех тук някакви детски книги, но не ми харесват и чак не ми се излагат, ей тук долу съм ги сложила. Интересно ми е това, което сте направили. Не знам дали ще имам клиенти, но от време на време тук идват едни готини баби и ще им ги предложа.
Продавачката ме прекъсна с "не" по средата на изречението, дори не пожела да ме изслуша.
Не, ние сме верига и ни зареждат централно.
Не, благодаря.
Не, не представлява интерес. Ние предлагаме само художествена литература.
Минете по-натам, че сега имаме едни проблеми да решаваме.
Интересно, досега не съм виждала подобно нещо. Нека да пробваме. Сложи я на витрината.
Само счетоводство е при нас.
Будка за вестници и малко книги.
Да се обадя в офиса, за да се видя с управителката.
Отпуск до 01.09.2014 г.
Собственика си работи в книжарницата. Бях там около 10,30 сутринта и имаше клиенти. Много добре подредено и чисто. Показа ми дублиращи продукти - книги и игри, които са конкуренти на нашите книги. Имат две книжарници - тази в Лозенец от 6-7 години и тази на Красно село от година и половина.
Не. Собственичката каза, че за момента нямаме интерес.
Не. Продавачката 10 мин. Ми обяснява колко готин е шефа й и баща му. "Шефа е в бизнеса повече от 20 години - първо баща му и после той. Разбирате ли, че той не е някой дървеняк, готин е и разбира от къде духа вятъра. Работим и с Фабер Кастел и с другите и той всички ги познава. Но в момента, не че сме на ръба, но ни е много трудно финансово." Аз й казвам, че не искам пари и ги оставям на консигнация и тя пак продължава да ми разказва колко готин е шефа и как даже единични бройки доставят на клиентите си, само и само да ги задържат, защото не че е специалист, но за бизнеса е много трудно в момента в България. Снима корицата и като мнинело малко време, пак щяла да я покаже на готиния шеф, пък може тогава да решал друго...
Не, няма го началника и разбира се аз не мога да вземам решения.
Оставете по две бройки да пробваме.
Отпуск до 27.08.2014 г.
Офиса и шефовете са на "Цар Освободител" - там се вземат решения и после се разпространяват по веригата.
Имат голям щанд на борса Булид. Засега не ги искат, т.к. сега започва сезона за учениците и ще имат много работа покрай това.
Не предлага книги засега. Нека да мине лудницата с ученическата кампания. Имам го като идея за по-натам.
Вратата беше заключена пред мен. Втория път като бях на Красна поляна, беше затворено.
Не, няма да се продават. Тук купуват нещо до 1-1,50 лв. Напоследък се наблюдава масово изпростяване. Имах три канижарници, сега имам само тази, която е книжарница в истинския смисъл на думата - 3 квадрата е, но какво то и да ми поискат, го имам. Но е много трудно, защото ето последната брошура на Била с кампания за учениците и не е само Била. Така част от парите ще отидат при тях. Имам чувството, че хората се гаврят с нашия професионализъм - обясняваш им, те да, да и накрая "Благодаря, ще го имам предвид" и си излиза, без да купи нещо. Затова вече съм отвратена и не ми се отваря и устата да обяснявам. Думата консигнация я мразя вече. Търговецът продава това, за което е дал пари, а това което му е оставено на консигнация, му е все едно дали ще го продаде. Вече не се продават и игри - имам от едно момче от зимата "не се сърди, човече" и "домино" и не съм продала нито едно. Това са отживелици, ако някоя баба се сети да покаже на внучето си и това ще е. Иначе всичко сега е компютри и електронни игри. Пък и хора за работа не могат да се намерят. Само искат да вземат заплата, без да работят. Казва ми, че за 400 лв. няма да си мръдне и пръста. Имам позната, която на двама старци отнася бельото за пране разни такива и те й дават 200 лв. и тя е доволна без нищо да прави. Занесете си книгите в мола, където хората вадят пари и плащат без да гледат цените. Но тук за книга не дават повече от 1,50-2 лв. Ето имам книга за 1,50 за оцветяване със стикери - това се купува тук.
Жената работи вече там 16 година, но последните 2 години направо е страшно. При нея такива общообразователни книги няма да вървят - търси се нещо до 1,50 - 2 лв.най-много, без да се гледа какво има вътре. Стикерите да са посредата, да ги откъснат, да ги лепят и да дращят. Имала е няколко стелажа с книги. В момента има само един с най-евтини книжки за оцветяване. Имала е цяла стена с образователни игри (тези в кутиите - за пътешествия, за география, за ист. места, за растенията, за животните и др. под.) Миналата коледа всичките ги е разпродала под себестойност, защото никой не ги купувал. Проблемът според нея бил: тя обяснявала на всеки, че за да заиграят децата играта е добре възрастният да им помогне с правилата и да им покаже как се играе. Имало и родители, които като чуели това, дърпали детето и му казвали "Ела, тази игра не е за теб" и си тръгвали. Родителите искали нещо, с което детето само да се занимава, без тяхно участие. Според нея циганчетата били по-напред и четели и се оправяли в книжарницата по-добре от българчетата. Не знае дали само в този квартал нещата се развиват така, но направо е жалко и не вижда изход.
Не, вижте колко много книги имам. Ако имаше продажби, тях нямаше да ги има, но виждате навсякъде какво е - хората нямат пари и не купуват.
Имам много със стикери и са по 1-2 лв. Тази книга е с по-особено предлагане, трябва да се показва и обяснява. По-специална е, може би е подходяща за детски градини, където учител да работи с децата. Иначе много добре сте го замислили, но тук нямам такива клиенти.
Едно момиче каза, че замества собственика. Взе по два броя да пробват и ги сложи на витрината.
Не, покажете ги в книжарницата след моста, която с специализирана в учебни помагала. Гатанките дори не ги разгледа.
Отпуск до 24.08.2014 г.
Не, мерси.
В момента започва кампания за учениците и всичко ни е насочено към тях, а гатанките не са необходими за училището. Потърсете ни като мине лудницата с учениците - някъде след средата на ноември.
Срещнах се с управителката, но тя не можела да вземе еднолично решение без собственичката. Да ги оставя да ги покаже, пък кой знае може да й харесат и да ги предлагат. Имат и книги и за големите, но са се насочили предимно към книги за деца. Не, благодаря, за момента нямаме интерес.
Да мина вечер след 19 или неделен ден около обяд - тогава е собственика.























Работят само собственичката и майка й, като се редуват. Пазарува от новата борса в Дружба. Има желание да предлага и книгите, но предпочита да изчака за средата на септември да се върнат децата в София, т.к. не е сигурна дали ще изкара сметките си дотогава.
 
 
 
Не искат да продават с "лепена цена", цената трябва да е отпечатана на корицат 
Не. Няма го работодателя.
 
В частния сектор от 93 г. Работят само с жена си. Един път е пробвал със съдружник, но по-добре сам. Работил е и с началник, но за кратко, предпочита сам да си е началник.
 
Никога не сме продавали подобни неща.
 
Така ни е забранено да вземаме книги, шефовете работят с издателска къща.
 
Много добре сте го направили със стикери. Щом е така направено, ще мога да го продавам. Нека само аз да ги предлагам на Славейков, за да не се размива. Щом искат гатанки, ще ги предлагам. Вижте имам гатанки, но те са цели стихотворения - много са дълги - авторката също сама ми ги носи. Имаше преди време един човек, който ми носеше едни приказки, може и много хубави да са били, но бяха черно-бели и не се търсеха. Аз го посъветвах да ги направи отново, но цветни. Вярно, че е по-скъпо, но как да се продават. Ето като се вижда, че си вложил пари и си го направил цветно и хубаво, ще се продава.
 
 
 
Само англоезична литература.
 
Ще ги предлагам. Харесвам такива нови идейни неща. Работя само аз, така че когато и да минете ще бъда на работа аз.
 
Втория път като ходих беше заключено.
"Минете през седмицата, че сега преминавам през някакв огън и не съм в състояние нито да разгледам нито да оценя това, което искате да ми покажете." След 1 седмица като минах ги разгледа, но не ги взе. Каза, че има твърде голяма вероятност да затвори и да спре да се занимава с книги, въпреки че прави това повече от 10 години. Не иска да ги вземе и след 1,5 и два да ми звъни да отида да си ги взема. Има ли клиенти за такива книги, защото аз не знам дали ще имам клиенти за такива книги, а напоследък нямам май клиенти за никакви книги. 
Не, ориентирали сме се към канцеларски материали за фирмите. Имаме и детски книги, сложихме ги ей-там, но не вървят. Сигурно ще ги спрем.
Продавачката ми каза, че нямат интерес, докато в магазина звучеше силна музика и почти трябваше да я надвикваме, за да се чуем.
 
 
 
Ау, и искате 6 лв. от клиента за това? Даита ми е много познато. Бяхте оставяли преди време на другия ни обект (на централна гара) вие или ваш представител тези книги да ги разгледам.
Това няма да върви при мен.
Книжарницата е нова на 2 месеца. Покрай нея доста се поохарчих и сега ми е малко трудно. Сега няма никакви хора, но да се надяваме, че септември с учениците ще е по-оживено. Взех тук някакви детски книги, но не ми харесват и чак не ми се излагат, ей тук долу съм ги сложила. Интересно ми е това, което сте направили. Не знам дали ще имам клиенти, но от време на време тук идват едни готини баби и ще им ги предложа.
Продавачката ме прекъсна с "не" по средата на изречението, дори не пожела да ме изслуша.
 
Не, ние сме верига и ни зареждат централно.
Не, благодаря.
Не, не представлява интерес. Ние предлагаме само художествена литература.
Минете по-натам, че сега имаме едни проблеми да решаваме.
Интересно, досега не съм виждала подобно нещо. Нека да пробваме. Сложи я на витрината.
 
 
Само счетоводство е при нас.
Будка за вестници и малко книги.
 
 
 
Да се обадя в офиса, за да се видя с управителката.
Отпуск до 01.09.2014 г.
 
Собственика си работи в книжарницата. Бях там около 10,30 сутринта и имаше клиенти. Много добре подредено и чисто. Показа ми дублиращи продукти - книги и игри, които са конкуренти на нашите книги. Имат две книжарници - тази в Лозенец от 6-7 години и тази на Красно село от година и половина.
 
Не. Собственичката каза, че за момента нямаме интерес.
Не. Продавачката 10 мин. Ми обяснява колко готин е шефа й и баща му. "Шефа е в бизнеса повече от 20 години - първо баща му и после той. Разбирате ли, че той не е някой дървеняк, готин е и разбира от къде духа вятъра. Работим и с Фабер Кастел и с другите и той всички ги познава. Но в момента, не че сме на ръба, но ни е много трудно финансово." Аз й казвам, че не искам пари и ги оставям на консигнация и тя пак продължава да ми разказва колко готин е шефа и как даже единични бройки доставят на клиентите си, само и само да ги задържат, защото не че е специалист, но за бизнеса е много трудно в момента в България. Снима корицата и като мнинело малко време, пак щяла да я покаже на готиния шеф, пък може тогава да решал друго...
Не, няма го началника и разбира се аз не мога да вземам решения.
 
Оставете по две бройки да пробваме.
Отпуск до 27.08.2014 г.
Офиса и шефовете са на "Цар Освободител" - там се вземат решения и после се разпространяват по веригата.
 
Имат голям щанд на борса Булид. Засега не ги искат, т.к. сега започва сезона за учениците и ще имат много работа покрай това.
 
Не предлага книги засега. Нека да мине лудницата с ученическата кампания. Имам го като идея за по-натам.
Вратата беше заключена пред мен. Втория път като бях на Красна поляна, беше затворено.
Не, няма да се продават. Тук купуват нещо до 1-1,50 лв. Напоследък се наблюдава масово изпростяване. Имах три канижарници, сега имам само тази, която е книжарница в истинския смисъл на думата - 3 квадрата е, но какво то и да ми поискат, го имам. Но е много трудно, защото ето последната брошура на Била с кампания за учениците и не е само Била. Така част от парите ще отидат при тях. Имам чувството, че хората се гаврят с нашия професионализъм - обясняваш им, те да, да и накрая "Благодаря, ще го имам предвид" и си излиза, без да купи нещо. Затова вече съм отвратена и не ми се отваря и устата да обяснявам. Думата консигнация я мразя вече. Търговецът продава това, за което е дал пари, а това което му е оставено на консигнация, му е все едно дали ще го продаде. Вече не се продават и игри - имам от едно момче от зимата "не се сърди, човече" и "домино" и не съм продала нито едно. Това са отживелици, ако някоя баба се сети да покаже на внучето си и това ще е. Иначе всичко сега е компютри и електронни игри. Пък и хора за работа не могат да се намерят. Само искат да вземат заплата, без да работят. Казва ми, че за 400 лв. няма да си мръдне и пръста. Имам позната, която на двама старци отнася бельото за пране разни такива и те й дават 200 лв. и тя е доволна без нищо да прави. Занесете си книгите в мола, където хората вадят пари и плащат без да гледат цените. Но тук за книга не дават повече от 1,50-2 лв. Ето имам книга за 1,50 за оцветяване със стикери - това се купува тук.
Жената работи вече там 16 година, но последните 2 години направо е страшно. При нея такива общообразователни книги няма да вървят - търси се нещо до 1,50 - 2 лв.най-много, без да се гледа какво има вътре. Стикерите да са посредата, да ги откъснат, да ги лепят и да дращят. Имала е няколко стелажа с книги. В момента има само един с най-евтини книжки за оцветяване. Имала е цяла стена с образователни игри (тези в кутиите - за пътешествия, за география, за ист. места, за растенията, за животните и др. под.) Миналата коледа всичките ги е разпродала под себестойност, защото никой не ги купувал. Проблемът според нея бил: тя обяснявала на всеки, че за да заиграят децата играта е добре възрастният да им помогне с правилата и да им покаже как се играе. Имало и родители, които като чуели това, дърпали детето и му казвали "Ела, тази игра не е за теб" и си тръгвали. Родителите искали нещо, с което детето само да се занимава, без тяхно участие. Според нея циганчетата били по-напред и четели и се оправяли в книжарницата по-добре от българчетата. Не знае дали само в този квартал нещата се развиват така, но направо е жалко и не вижда изход.
 
Не, вижте колко много книги имам. Ако имаше продажби, тях нямаше да ги има, но виждате навсякъде какво е - хората нямат пари и не купуват.
 
Имам много със стикери и са по 1-2 лв. Тази книга е с по-особено предлагане, трябва да се показва и обяснява. По-специална е, може би е подходяща за детски градини, където учител да работи с децата. Иначе много добре сте го замислили, но тук нямам такива клиенти.
Едно момиче каза, че замества собственика. Взе по два броя да пробват и ги сложи на витрината.
 
Не, покажете ги в книжарницата след моста, която с специализирана в учебни помагала. Гатанките дори не ги разгледа.
 
Отпуск до 24.08.2014 г.
Не, мерси.
В момента започва кампания за учениците и всичко ни е насочено към тях, а гатанките не са необходими за училището. Потърсете ни като мине лудницата с учениците - някъде след средата на ноември.
Срещнах се с управителката, но тя не можела да вземе еднолично решение без собственичката. Да ги оставя да ги покаже, пък кой знае може да й харесат и да ги предлагат. Имат и книги и за големите, но са се насочили предимно към книги за деца. Не, благодаря, за момента нямаме интерес.
Да мина вечер след 19 или неделен ден около обяд - тогава е собственика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар